Info over zwem-ABC

↵ startpagina

Het Zwem ABC met survival

Sinds 30 september 1998 geldt het Zwem ABC. Hiermee is het zwemonderwijs aangepast aan de huidige tijd waarin kinderen al op jonge leeftijd zwemmen in zwembaden die zijn voorzien van alle mogelijke faciliteiten en recreëren op, aan en in het water.
Watergewenning neemt in de opleiding voor het Zwem ABC een belangrijke plaats in. Vanaf het begin leren de kinderen vier zwemslagen: de schoolslag, de enkelvoudige rugslag, de borstcrawl en de rugcrawl. Per diploma wordt de uitvoering hiervan moeilijker. Ook aan het gekleed zwemmen wordt veel aandacht besteed.

Zwemveilig

Het is de bedoeling dat de kinderen de hele opleiding afmaken. Kinderen die het Zwem ABC volledig hebben afgerond, voelen zich boven net zo thuis als onder water. Zij krijgen het predikaat ‘zwemveilig’.
Tijdens de eerste reeks lessen wordt de kinderen vooral geleerd zich bewust te zijn van het water. Deze periode is belangrijk. Hier wordt namelijk de basis gelegd om goed te leren zwemmen.
De kinderen lopen in het water, laten zich vallen, staan weer op, klimmen in en uit het water, draaien van borst naar rug en weer terug, leren kijken onder water, drijven op hun buik en rug.

Dit alles is maar een kleine greep uit de oefeningen die worden gedaan. Veel van deze oefeningen worden in spelvorm aangeboden.
Voor jonge kinderen is dit de beste en de plezierigste manier om iets te leren. Kan een kind eenmaal drijven dan gaat de volgende fase van het leren zwemmen in: de vier zwemslagen worden aangeleerd. Daarnaast worden watertrappen, onderwateroriëntatie, zwemmen met kleding en duiken aangeleerd. Kortom alle diploma-eisen.
Gedurende de lessen voor het Zwem ABC ligt een belangrijk accent op het veilig vertoeven in en rond het water. Al vanaf de eerste lessen wordt hier aandacht aan besteed.  Klik hier voor de eisen van het Zwem ABC.

Eisen zwemsurvival ABC

Vorige pagina >>